Stażystą być...
5 lutego 2013, 12:37Praca stażysty kojarzy się najczęściej z bardzo słabo opłacanym lub wręcz darmowym zajęciem, które ma przygotować młodego niedoświadczonego człowieka do wykonywania zawodu. Tymczasem nie wszędzie stażyści są traktowani jak tania, słabo kwalifikowana siła robocza. Amerykańskie koncerny z branży IT płacą stażystom więcej niż zarabia przeciętny Amerykanin.
Modele wszechświata wciąż obowiązują. Zbyt masywne stare galaktyki nie istnieją.
3 września 2024, 13:01Teleskop Webba dostarczył wielu wyjątkowych informacji, które pozwalają lepiej zrozumieć wszechświat. Były wśród nich i takie, które spowodowały, że zaczęto mówić o kryzysie w kosmologii i konieczności rewizji modeli. Jak bowiem stwierdzono, we wczesnym wszechświecie istniały galaktyki znacznie bardziej masywne, niż wynika to z obecnie stosowanych modeli. Tak masywne galaktyki nie powinny pojawić się tak krótko po Wielkim Wybuchu. Autorzy najnowszej pracy twierdzą jednak, że – przynajmniej niektóre z nich – są znacznie mniej masywne, niż się wydawało.
Wolne rodniki chronią przed cukrzycą
7 października 2009, 11:26Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o uszkadzającym działaniu wolnych rodników. Stąd popularność produktów, zarówno żywności, jak i kosmetyków, które je eliminują. Wiele wskazuje jednak na to, że dla własnego dobra nie powinniśmy się ich całkowicie pozbywać, ponieważ niskie stężenia tych molekuł, a zwłaszcza produktów rozpadu nadtlenku wodoru, zabezpieczają prawdopodobnie przed cukrzycą (Cell Metabolism).
Funkcjonowanie układu przedsionkowego pogarsza się od 40. r.ż.
29 listopada 2016, 10:55Powyżej 40. r.ż. progi reakcji układu przedsionkowego, który odpowiada za czucie głębokie, równowagę i dotyk, zaczynają się podwajać co 10 lat.
Równowaga oceanów zagrożona przez rybołówstwo
25 lutego 2011, 17:15Do roku 2050 z oceanów mogą zniknąć wielkie ryby. Tak uważa Villy Christensen z Centrum Rybołówstwa University of British Columbia. Wielkim drapieżnikom - rekinom, tuńczykom i dorszom - grozi zagłada z powodu nadmiernych połowów.
Wiemy, dlaczego dieta wysokobiałkowa skraca życie
20 lutego 2019, 12:33Naukowcy z South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) odkryli, dlaczego dieta wysokobiałkowa jest niezdrowa. Ponadto potwierdzili wyniki wcześniejszych badań wskazujących, że węglowodany wcale nie są tak szkodliwe, jak się powszechnie uważa. Profesor Christopher Proud mówi, że jego zespół odkrył, jak składniki diety wpływają na długość życia.
Usypianie nowotworu
20 listopada 2007, 11:30Po raz pierwszy wykazano, że układ immunologiczny jest w stanie powstrzymać rozwój guza nowotworowego nie zabijając go przy tym. Naukowcy od lat próbują nakłonić układ odpornościowy do rozprawienia się z nowotworami.
Mało wody w Wielkich Jeziorach
4 lutego 2014, 11:41Prowadzone od 70 lat pomiary w jeziorach i innych zbiornikach wodnych północnego Wisconsin dowodzą, że zmiany poziomu wody podlegają regularnym cyklom. Przez sześć lat poziom wody rośnie, a przez sześć kolejnych opada
Białkowa dieta-cud po urazie mózgu
8 grudnia 2009, 13:05Dieta, na którą składają się mięso kurczaka, ryby i koktajle białkowe, może znacznie poprawić stan osób z urazami mózgu (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Wady rybosomu w szpiczaku mnogim
12 grudnia 2016, 14:19U 20-40% pacjentów ze szpiczakiem mnogim występują wady rybosomów - organelli komórkowych służących do produkcji białek.
« poprzednia strona następna strona » … 3 4 5 6 7 8 9